Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
06.07.2016.
17:40 > 08:19
Zdravstvo, prosveta i advokatura najveće su oblasti u kojima je zastupljen nepotizam, pojava zbog koje su fakulteti puni korupcije, a u državnim ustanovama zaposlene čitave porodice.
  • Lekar

    29.07.2016 11:05
    Kompleks nize vrednosti
    Tuzno je kako se uvek pronadje gomila moralista da ostavi komentar na univerzalno popularne novinarske teme poput ove ili onih klevetnickih o greskama i ponasanju lekara.
    Podjite od sebe i sopstvenog ponasanja, obrazovanja, strucnosti, svog posla, budite uzbunjivaci, ukazite na problem. Problemi su zaista brojni, ali ovo blacenje visoko obrazovanih profesionalaca nece dobro doneti drustvu. U vreme kada je ogromna kolicina informacija dostupna velikom broju ljudi, postavljeni su novi izazovi pred mnoge profesije, a posebno medicinu. Sa druge strane, biti lekar nikada nije bilo manje cenjeno zanimanje. Postoji institucija izabranog lekara, pronadjite sebi dobrog i pohvalite ga, cak i ako mu je neko u porodici lekar, mnogo cete vise pomoci drustvu. Cinjenica je da se cesto u porodicama 'nasledjuje' profesija, kada je rec o slobodnim profesijama, ali ne zato sto je u pitanju 'dedovina' vec zbog vaspitanja i usvajanja sistema vrednosti i to ima pozitivnu konotaciju. Bavimo se poslom koji je najhumaniji i najodgovorniji i svakodnevno smo izlozeni medijskoj hajci i lovu na vestice. Ako imate nesto ili nekoga konkretno da optuzite, izvolite, ostale ostavite na miru da rade svoj posao.
  • Samo kazem

    07.07.2016 15:25
    @samo preporucujem
    Tipican bahat advokat. TIPICAN. TACKA.
  • msp

    07.07.2016 12:45
    popadija najbolje
    Mislim da je biti sveštenik najunosniji posao,razmislite.
  • Marika

    07.07.2016 08:31
    Nažalost istina
    Teška srca moram priznati da zivim u neuredjenoj zemlji i da se nadam da ce se nesto promeniti, ali to nece ici tako brzo jer su svi ti kadrovi sa svojim naslednicima pustili duboko korenje. Cast roditeljima medju kojima ima dobrih strucnjaka a li deca su im katastrofa sa kojim a sam studirala i uverila se koliko su ustvari glupi m ali samouvereni u svoju prohodnost.
  • Samo preporučujem

    06.07.2016 22:44
    Samo pitam
    Pa ne moraš biti advokat.
    Budi notar, izvršitelj, sudija, javni tužilac.To su sve lepe profesije. Ne plaćaš upisninu.Samo te izaberu.
  • Eh

    06.07.2016 19:08
    @ADVOKAT
    Advokatura nije nezavisna, pošto postoje komore kao interesne tržišne grupe koje izrabljuju buduće advokate (odnosno pravnike) imovinski ili radno i koje "disciplinuju" postojeće advokate. Kada toga ne bude - pričajte o slobodnoj, nezavisnoj profesiji u smislu pojedinaca. A romantične priče o advokatskoj i lekarskoj čednosti, čestitosti i zakletvama, to mačku o rep.
  • Tanja

    06.07.2016 18:37
    Institut za KVB
    Licno sam svedok kako se na spisku zaposlenih u Institutu gde je gdja Čemerlić bila do nedavno direktorica nalazi i njen sin, četiri sestre istog prezimena, zatim sestre od tetke, strica, potom snaja kucne pomocnice, snaja lične frizerke, sinovljeva devojka, njena sestra.... pola Visnjićeva jer je dotična dr iz tog sreza... sve u svemu ovo je nevidjena BAHATOST!!!
  • Ahahahahhaa

    06.07.2016 18:31
    @Advokat
    Nezavisini i strucni?
    Upisat cu se sad. Da nisu i profesionalni?
    Kako bih sad napisao par imena...
  • Samo pitam

    06.07.2016 18:29
    @Advokat
    Ma nemoj. Leglo mafijasa, muljara i otimaca.
    Eto sta su advokati. Bolje grom da me udario nego sto sam zavrsila "drzavni" pravni fakultel. Kvaliteta istog je ravna kursu za frizerke. TACKA. Da taj fax vredi nesto, moze da se prica samo onima koji nikad na istom nisu bili.
    Dalje- kako da platim upis u komoru kad dve godine radis za 0rsd? Namesteno samo da mamini i tatini sinovi mogu da plate.
    A najgori su upravo oni koji nasledjuju kancelarije jer su sve naucili da DOBIJU!
    Produzena ruka mafija i nista drugo.
    A on ugovorima o pruzanju advokatakih usluga necu ni da pisem. Jao se onima koji nista ne znaju o pravima, a treba im advokat. Prvo ce vas on sahranit pa onda suprotna strana. Toliko.
  • ЈА

    06.07.2016 17:37
    novosadska carina
    U carini u NS je preplavljena sa tim da sester ,cerke ,yetovi rade u carini a u spediciji sinovi,svastike,tate i sl Sukob interesa na svakom nivou ali i dalje se primaju u carini takvi da ecrka radi u carini tata ima spediciju.sestra radi u carini a setra joj u spediciji itd Puna carinarnica NS rodbine a svi cute
  • ADVOKAT

    06.07.2016 16:36
    NEPOTIZAM
    Advokatura je potpuno PRIVATNA PROFESIJA.Svako ko ispunjava propisane uslove Advokatske komore može da bude advokat.
    Završite Pravni fakultet, položite pravosudni i advokatski ispit, ako ste državljanin Srbije i niste osudjivani niti se protiv Vas vodi krivični postupak, platite upisninu i pridružite nam se! Budite advokati.
    Nepotizam je kada zaposlite svoje dete na doživotnu BUDŽETSKU PLATU u državnoj bolnici, sudu, fakultetu, na ograničen broj mesta, a odbijete upis ostalih koji ispunjavaju kriterijume.
    Broj advokata NIJE OGRANIČEN.
    Broj sudija, profesora državnih fakulteta, načelnika klinika i lekara specijaliste JESTE.
    Advokati nisu iz te priče.Advokatura je stručna, nezavisna PRIVATNA PROFESIJA.
  • /

    06.07.2016 15:12
    /
    ne, ne, ma kakvi. nema nepotizma
    u mom kraju familija tajkuna ima gradjevinsku frmu i clana familije koji radi u sudu

    novoizgradjene, zgrade u kraju su njihove.
    ovih dana zidaju preko parcele koja je predvidjena za igraliste vrtica


  • dr

    06.07.2016 15:10
    i sta sad
    OK, jako mi je drago da sam procitala ovaj tekst u novinama ali mi je krivo sto ce na novinama i ostati. Znam jako dobro kako je kad te preskacu razni sincici, sestrici, snajke, milojke ali nesto mislim da se niko zbog ovoga nece mnogo potresti. Samo mi koji smo na neki nacin osteceni u smislu napredovanja u karijeri, zbog nas samih i zbog nase dece koju ce uciti i leciti razni imbecili koji sebe titulisu doc dr sci mrr srrr itd. a ne znaju kako se leci anafilakticki sok.
  • Gordana

    06.07.2016 14:57
    Advokatura
    Neprimereno dovodjenje u vezu advokature, koja je privatna profesija, sa državnim ustanovama i nepotizmom.
    Da livnamerno ili iz neznanja, potpisnik ovog teksta dovodi u vezu nepotizam i advokaturu. Svaki advokat može da bira koga će primiti u svoju kancelariju.
    Kao sto i svaki gradjanin može da bira kod kog advokata će otići. Sa državnim ustanovama je drugačije naravno. Takodje advokat sam zaradjuje za hleb, dok ostali u državnoj službi platu dobijaju iz budžeta. Drugim rečima, advokati saradjuju i za njih jer plaćaju porez.
  • Xy

    06.07.2016 14:52
    Ovo su neke nove informacije, do sada su nas ubedjivali da loše stojimo zbog stranog i unutrašnjeg neprijatelja, koji nam podmeću razne loše stvari.
  • BAJKE za mutave

    06.07.2016 14:23
    u nastavcima
    ...to je Vama Vasa borba dala, da imate (..........) za marsala! w.
  • nepoznat

    06.07.2016 13:23
    pa naravno
    Legu se u leglu bas kao i glodari :) jadni bedni poganci...
  • coruption

    06.07.2016 12:59
    Cela drzava je leglo nepotizma .
  • Zanovetalo

    06.07.2016 12:48
    @pera samo izdanci dinastije V. Da ne kazem da su vec dobile.
  • hgi

    06.07.2016 12:45
    Nazalost, apsolutno tacno! Filozofski fakultet kao i Dom zdravlja se vode nepotizmom, korupcijom i stranackim zaposljavanjem i vode neprofesionalnosti i padu moralnih vrednosti. Jeste strasno i neko mora stati tome na put!
  • Ass.

    06.07.2016 10:56
    Korekcija pravilnika
    Zabraniti studiranje na univerzitetu (ili bar na fakultetu) deci gde su im zaposleni roditelji.
  • Dark

    06.07.2016 10:51
    FTN
    Isto se i meni desilo na FTNu, izgubio sam mesto asistenta i otvoreno mi je receno da je mesto bilo cuvano za sina jednog profesora.
    Takodje izmedju katederi se cine usluge medju profesorima i tako se kasnije naplacuju iste zaposaljavanjem njihove dece.
  • dule

    06.07.2016 10:42
    "jo
    06.07.2016 • 10:10

    Objašnjenje

    Mirko 06.07.2016 • 08:53 Nepotizam?
    Evo samo da ti objasnim lični primer.Zaposliš dete sudije ili tužioca kao pripravnika pa onda šteluješ ročišta i presude ko kafićima oko Spensa.Još ako je to neka državna firma eto miline.Uvališ se tamo kao advokat mama ili taja rade u sudu imaš prolaz ko na zeleno."


    Sve je to ok, ali to nema veze sa nepotizmom. To je klasičan kriminal, ne mora dete da bude advokat, može bilo ko.
  • pera

    06.07.2016 10:35
    nagradno pitanje, ko moze da dobije specijalizaciju iz ginekologije ?
  • jo

    06.07.2016 10:10
    Objašnjenje
    Mirko 06.07.2016 • 08:53 Nepotizam?
    Evo samo da ti objasnim lični primer.Zaposliš dete sudije ili tužioca kao pripravnika pa onda šteluješ ročišta i presude ko kafićima oko Spensa.Još ako je to neka državna firma eto miline.Uvališ se tamo kao advokat mama ili taja rade u sudu imaš prolaz ko na zeleno.
  • Lokal patriota

    06.07.2016 09:18
    Ovo u Novom Sadu funkcionise nepogresivo i izgleda nezaustavljivo. Studentkinja godine na stomatologiji u Novom Sadu pokupila sve moguce nagrade i priznanja - Drustvo lekara Vojvodine, Drustvo lekara Srbije, Fondacija Djordjevic... svi joj cestitaju, svi joj se dive, vide u njoj nasu buducnost..., ali posao nije dobila. Sedi kod kuce, uci nemacki, i vec vam je jasno sta ce dalje. A, ne zeli to. A njene kolege i koleginice studirali duze, godinama (ne svi, ali to nema znacaja), imaju manji prosek (svi), ali deca lekara i zubara, svi odmah dobili posao. Vecina njih su jos dok su studirali znali gde ce raditi kad diplomiraju. Ima li kraja nasem propadanju i ko je taj koji to moze i hoce da zaustavi? Kad nadjemo odgovor na to pitanje mozda se i mozemo nadati boljem sutra.
  • Janac

    06.07.2016 09:09
    Tako sam ja izgubio mesto na faxu.... Cerka jednog profesora je dosla na moje asistentsko mesto...
  • lala

    06.07.2016 09:03
    Ukidanje autonomije tih institucija na 5 godina, postavljanje cestitih ljudi na celo tih institucija od gore (ima ih), zakon o zabrani nepotizma, jasna pravila o ulasku u instituciju i problem resen... ali kome bi to osim obicnim gradjanima odgovaralo...
  • pjer

    06.07.2016 09:01
    sa kolena na
    koleno,kao u politici,braca i sestre po babine linije
  • bla

    06.07.2016 09:01
    Advokatura je potpuno privatna, ne vidim zasto bismo se bavili time i na koji nacin utice zapoljavanje npr. svog deteta u svojoj kancelariji. Stetu mozete naneti samo sebi, ne drustvu kao celini.
  • Biljana Jovanovic

    06.07.2016 08:54
    Nije samoNovi Sad
    To je bolest,ili epidemija u celoj Srbiji.Proverite spisak zaposlenih na Uciteljskom u Vranju,a ako pronadjete i njihove biografije.
  • Mirko

    06.07.2016 08:53
    Nepotizam?
    Kakve veze ima nepotizam i advokatura?! Nisam ljubitelj advokata, ali oni su svi registrovani kao privatni preduzetnici ili firme...
  • Sale NS

    06.07.2016 08:29
    Zaista ?
    U Novom Sadu... ma daj ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna